הבית החכם של Xiaoami בנוי על רכז שנקרא Xiaomi Gateway. למעשה אינו מוצר חדש וקיים כבר משנת 2015. הוא משתמש בחלק מתקן Zigbee אך לא נאמן לו לחלוטין כפי שמכתיב ארגון ה Zigbee. לאחרונה הוציאה החברה את הדגם החדש יותר יחד עם מוצרים נוספים תחת סדרה בשם Aqara. הרכז (Gateway) מגיע עם סימון ה-Mijia המתאר כי המוצר הוא חלק מה-Echo system של החברה ומיועד לשוק הבינלאומי ולא הסיני.
כהרגלם, המוצרים נמכרים במחירים נמוכים ביחס למתחרים. השאלה אם זה שווה את זה, רכשתי אחד, ולאחר שחיכיתי די הרבה זמן שישלחו לי אותו. ואח״כ עוד די הרבה זמן שהוא יגיע אליי. קיבלתי אותו והנה מה שאני חושב.
קצת נתונים יבשים.
פרוטוקול תקשורת | Wifi (2.4Ghz), Zigbee |
עמידה בטמפרטורה | 0-40 °C |
עמידה בלחות | ≤95%RH |
מתח עבודה | 100 - 240V, 50/60HZ, 0.5A |
פלטפורמות נתמכות | Android 4.0 and above IOS 7.0 and above |
התקנה
רכז
חיברתי את הרכז לחשמל (יש צורך במתאם תקע סיני לישראלי. מומלץ עם הארקה). מיד התחיל להבהב אור צהוב, הוא חי. פתחתי את אפליקציית ה-MiHome המשמשת כמקום אחד עבור כל המכשירים של Xiaomi שיש ברשותי. יש לשים לב שאם אתם מורידים את האפליקציה בפעם הראשונה, יש להתחבר לשרת הסיני (אם השמות כתובים בסינים, זהו השם הראשון שכתוב בסינית מלמעלה). אוקי, התחברנו, כעת יש להוסיף את הרכז לרשימת המכשירים, לוחצים על כפתור ה + בצד ימין למעלה, ואם הכל עובד כמו שצריך, יופיע לנו Gateway שנלחץ עליו. נכניס את פרטי ה WiFi (רק רשתות 2.4GHz) וכעת יתבצע תהליך התחברות בין הנייד לרכז (הרכז פותח רשת WiFi משלו והנייד מתחבר אליה). לאחר תהליך ההתחברות, סיימנו עם ההגדרות. או שלא?
מיד לאחר ההתחברות לרכז, הופיעה לי שורה שמתריעה כי קיימת גרסאת קושחה מתקדמת יותר ועלי לבצע עדכון. בסדר, לחצתי ok וחיכיתי שיסתיים התהליך. פעם ראשונה העדכון נכשל. קורה, ניסיתי שוב, גם נכשל, ומכאן הכל התחיל להידרדר, ניסיתי לעדכן את המכשיר במשך מעל לחצי שעה תוך כדי שעליי לנסות שוב כל כמה שניות. לפעמים העדכון הגיע ל70% ונכשל, לפעמים היה מגיע אפילו ל 94% ואז נכשל, לבסוף העדכון הצליח אך ללא ספק. לא החוויה שהייתי רוצה לראות ממכשיר שהרגע קיבלתי.
רכיבים
דילגתי על עדכון הקושחה והלכתי על חיבור הרכיבים שמגיעים עם הערכה. בערכה שאני קניתי מגיעים 2 חיישני דלת/חלון וכפתור רב שימושי. ניסיתי את החיישן, לוחצים באפליקציה על הרכז, ואז בעמודת Devices לוחצים על Add Child. כעת יוצגו בפניכם כל הרכיבים האפשריים שהרכז יודע לעבוד איתם, ויש לא מעט מהם. בוחרים את הרצוי, במקרה שלי, חיישן חלון. אנימציה קצרה מוצגת ומבקשת ללחוץ עם סיכה בתחתית החיישן למשך 3 שניות שלאחריהן יופיעו 3 אורות מהבהבים ואוכל לעזוב. מצויין, סיכה יש, לחיצה יש, 3 אורות מהבהבים יש, חיבור? לא. ניסיון שני, גם לא. לקחתי את החיישן השני שהגיע בערכה, אולי הראשון סתם ביום לא טוב, ניסיתי אותו אך גם הוא סירב להתחבר לרכז, ללא ספק זה מתסכל.
לבסוף הצלחתי, זה לקח המון נסיונות וללא ספק אפשר לסכם את הגדרת הרכז והרכיבים כחוויה לא נוחה ולא ידידודית למשתמש.
[עדכון: 13.6.18] מאז כתיבת הפוסט צירפתי רכיבים נוספים (כפתורים, מתגים ועוד). לשמחתי, כל הרכיבים התחברו בקלות ובמהירות לרכז להבדיל מהנסיון המר בזמן כתיבת הפוסט.
עם חיבור החיישן התבקשתי לבחור חדר אליו ישויך החיישן ואייקון של חלון, דלת או ׳אחר׳. בחרתי בחדר השינה ואייקון של חלון. כעת הוצג בפניי הסבר קצר הכולל תמונה המסבירה איך למקם את החיישן על משקוף החלון. לאחר בחירת המיקום, עלי ללחוץ לחיצה עם הסיכה. אם הרכז יגיב, סימן שהרכיב קרוב דיו לרכז ואפשר להתקין. אם לא, לקרב ולנסות שנית. סוף סוף משהו אינטואטיבי, הגעתי לחלון, שמתי את החיישן ולחצתי על עם הסיכה, הרכז צעק משהו בסינית, הכל עובד.
שימושים
הרכז מגיע עם כמה שימושים נוספים מלבד היותו רכז רכיבים ברשת.
מנורה – הדבר הראשון ששמים לב לאחר חיבור הרכז לחשמל הוא האור, התאורה לא חלשה למנורה קטנה וניתן דרך האפליקציה לקבוע את עוצמת ההארה ואת צבע האור, כמו כן אפשר לקבוע שעות וימים בהם האור יהיה בצבע שנקבע, נחמד מאד ואפילו שימושי (יש שימושים נוספים לתאורה, אגיע אליהם בהמשך)
רדיו – אז כן, שיאומי החליטו לשלב רדיו בתוך הרכז. מוזר, אבל ננסה, נכנסתי ל Network Radio וניסיתי לחפש תחנות לשמוע, אך גיליתי מהר מאד שהתחנות הקיימות הן רק בסינית (ויש הרבה מהן). ניסיתי את מזלי בגוגל ואכן יש דרך לשנות את התחנות כך שיהיו איזוריות אך זה דורש Root לנייד ולא הרגשתי מספיק צורך לעשות זאת, אז רדיו יש, אבל בסינית.
פעמון – ב-3 לחיצות ניתן להגדיר כי הכפתור שהגדרתי ישמש כמפעיל (טריגר) לפעמון לדלת והרכז ישמיע צלצול וידליק אור כרצוני. ניתן לבחור את הצלצול והעוצמה, לטעמי היתרון הגדול במקרה זה הוא שאפשר לקבוע שעות שקטות או פשוט להשתיק את הפעמון ידנית, אחלה פיצ׳ר.
אזעקה – יש המון הגדרות שנוגעות לאזעקה ומרגיש כאילו זה הייעוד האמיתי של הרכז. יש אפשרות לבחור את צבע, עוצמה ותבנית התאורה בזמן האזעקה, עוצמת צלצול, הצלצול עצמו משך הצלצול האם לשלוח התראה על האזעקה לנייד ואפשרות לחבר רכזים נוספים שיפעלו גם הם. שעות האזעקה ניתנות גם הן להגדרה כך שהאזעקה תעבוד רק בימים מסויימים או שעות ספיציפיות. קביעה של עיכוב (delay) לאחר הדריכה אם למשל צריך להספיק לצאת מהבית.
כדי להפעיל את האזעקה יש לדרוך אותה, פעולה זו יכולה להיות ידנית או אוטומטית בעזרת טריגר שבוחרים. למשל לחיצה ארוכה על הכפתור שלנו או אפילו סגירה אחד מחיישני החלונות, כמובן שאלו רק חלק קטן מהאפשרויות וכל חיישן או רכיב יכול לדרוך את האזעקה. הפעלת האזעקה גם היא נקבעת כאן ושוב ניתן שימוש חופשי בכל החיישנים שברשותנו. זה המקום לציין שיש גם חיישני תנועה, חיישני טמפרטורה, חיישני נזילות ועוד חיישנים ורכיבים רבים שניתן לחבר לרכז.
שעון מעורר – אם כבר יש תאורה ויש רמקול, למה שלא יהיה גם שעון מעורר, כאן אפשר לקבוע שעה, צלצול, עוצמת צלצול והאם השעון הוא יום יומי או חד פעמי. החלק החמוד הוא האפשרויות להשתקת השעון. שברירת המחדל היא לחיצה על הכפתור שבראש הרכז אבל יש אפשרות להשתמש בחיישנים כמו פתיחת חלון למשל או לחיצה על הכפתור שניתן למקם היכן שרוצים בבית 👿
אוטומציה
בכל הרכזים כיום יש אפשרות לאוטומציה וזהו חלק חשוב מאד מהתכונות של הרכז, ככל שהאוטומציה תאפשר שימוש רחב יותר בכלל הרכיבים והשירותים הקיימים. הרכז יהיה יעיל יותר וידרוש אינטגרציה עם פחות פלטפורמות ומערכות אחרות.
באפליקציה נבחר בלשונית Auto ולמטה ישנו כפתור שנקרא Scene. סצנה בעצם תאפשר לנו לקבוע תנאי מסוים (if) ותוצאה מסויימת (result) שתתבצע אם התנאי או התנאים שהגדרנו יתקיימו. למשל, אם חיישן הטמפרטורה יגיע ל-29 מעלות שלח לי הודעה, או אם לחצו 3 פעמים על הכפתור בצע סצנה אחרת וכבה את המצלמה. ישנן לא מעט אפשרויות וכיף לשחק עם זה.
לצד כפתור ה-Scene ישנו כפתור שנראה כמו פתק. לחיצה עליו תציג לנו לוג שלם של כל מה שקרה בתאריך מסויים ונוכל בעצם לעקוב אחרי כל ההתרחשויות.
גם כאן אגע טיפה ב-HomeAssistant, אותה פלטרפורמת בית חכם, שקיים עבורה component עבור הרכז הנ״ל. מה שמאפשר בעצם להשתמש ברכיבים השונים שמחוברים לרכז ורכיבים שונים המחוברים בצורות אחרות לפלטפורמה וליצור אוטומציה ו״מתכונים״ שמכילים את כל הרכיבים ושירותים רבים נוספים בצורה מתוחכמת ורחבה.
ב IFTTT כרגע אין תמיכה ברכז ורכיביו.
עוזרות קוליות
גם כאן אין הרבה מה להרחיב, שיאומי עדיין לא מימשו תמיכה של הרכז בעוזרות באישיות. אם בכל זאת תרצו לשלוט ברכיב כלשהו דרך עוזרת אישית. תאלצו לעבור דרך פלטפורמה שמכירה גם את העוזרת האישית וגם את הרכז ושאר הרכיבים, כמו למשל HomeAssisatnt.
נקודות לשיפור
ישנם רכזים אחרים שמאפשרים התממשקות עם שירותים חיצוניים. למשל בדיקת מצב הגשם או העננים והפעלת הדוד לפי זה . כאן האפשרויות לשירותים חיצוניים לא קיימת וזה חסרון גדול לטעמי. רכז צריך להביא עימו כמה שיותר אפשרויות ושירותים כדי להתאים לדרישות השונות שכל אחד מכתיב.
שיאומי משחקת קצת מלוכלך ולמרות שהרכז שלה עובד בפרוטוקול Zigbee הוא אינו עומד בתקן המוגדר ע״י האיגוד ולכן לחבר את החיישנים שלה לרכזי Zigbee אחרים זו משימה טיפה מורכבת. אך אפשרית, לעומת זאת, לחבר חיישנים שאינם של החברה אך כן עומדים בתקן ה-Zigbee אי אפשר כלל. כמובן שזו סיבה מרכזית שבגינה אי אפשר להסתמך על הרכז בתור רכז מרכזי לבית חכם מלא הכולל חיישנים שונים משלל חברות.
מתחרים
מתוך שלל הרכזים הקיימים אני חושב שהמתחרים העיקריים הם SmartThings של סמסונג והרכז של Vera אותו סיקרתי גם כן. הם אכן יקרים יותר, גם בדגמי הכניסה, אבל הם תומכים בפרוטוקולים רבים יותר (שניהם תומכים גם ב Zigbee וגם ב Z-Wave למשל), שניהם מאפשרים אוטומציה רחבה והתממשקות עם שירותים חיצוניים. אם נוסיף לזה את הקהילה הגדולה שקיימת עבור כל אחד מהמוצרים נקבל מוצרים מאד מוצלחים.
זמינות ומחירים
הרכז קיים בשלל חנויות האינטרנטיות הסיניות כדוגמאת אלי אקספרס, בנגגוד וגירבסט. מחיר הרכז לבדו נע בין 25$ ל-35$, שימו לב שאתם אכן רוכשים את הדגם האחרון כיוון שקיימים מספר דגמים. הרכיבים השונים נמכרים גם הם באותן החנויות. מחירם בד״כ יהיה כמה דולרים בודדים. קחו בחשבון שישנם רכיבים שלא ניתנים לפירוק. לכן כאשר תיגמר להם הסוללה תאלצו להחליפם. אך כמו שתיארתי במאמר על רשתות הבית החכם. הרכיבים התומכים בפרוטוקול Zigbee דורשים מעט מאד אנרגיה ולטענת החברה תוכלו להפעיל את הרכיבים כשנתיים עד שתאלצו להחליפם.
סיכום
עבור המחיר הזול של הרכז והרכיבים אני חושב שהרכז הוא בהחלט נקודת כניסה מצויינת לתחום הבית חכם. הוא מאפשר התנסות עם רכיבים חכמים ואוטומציה וכנראה שיספק חלק רחב מהאנשים שרק רוצים להתנסות ולראות אם זה בכלל מתאים להם. היצע הרכיבים הזול גם הוא משחק תפקיד. בעוד שרכיבים חכמים בפרוטוקלים שונים יעלו בד״כ פי 2 או 3 ומעלה. נראה כי הרכיבים התואמים את הרכז עושים עבודה לא רעה בכלל ביחס למחירם ומאפשרים לרכוש כמה וכמה מהם מבלי לפגוע בכיס.
לינקים לרכישה
הערכה שאני קניתי – רכז, 2 חיישני חלון/דלת וכפתור
אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.