fbpx
לחץ ״אנטר״ כדי לדלג על התוכן

סקירה: Philips Hue – נורות חכמות מבית פיליפס

נורות חכמות מתאימות כמעט לכולם. הן גם נקודת התחלה טובה וגם תוספת נפלאה למי שכבר יש “בית חכם”. הן די זולות. מתאימות כמעט לכל מבנה, לא דורשות התקנה מסובכת. אפשר לדעת בכל רגע מה מצב התאורה בבית והן ניתנות לשליטה מכל מקום בבית ובעולם. רשימה זו ועוד היא בדיוק הסיבה שכדאי לכם לקנות נורה חכמה.

הנורות החכמות של פיליפס הן שם דבר בתחום התאורה החכמה. למרות שיש לא מעט מתחרות זולות יותר, הן נמכרות כמו לחמניות חמות. אז מה בעצם מיוחד בהן והאם הן באמת כל כך מוצלחות?

חומרה

הטבלה הבאה מציגה את החומרה עבור הנורה הלבנה הבסיסית.

מידות110x62 מ״מ
עוצמת הארה806lm
פרוטוקול תקשורתZigbee
טמפרטורת צבע2700K
CRI>80
הספק9W
חיבורE27
מתח220V-240V
אורך חיים25,000 שעות
הספק בהמתנה<0.5W

החומרה די דומה לרוב הנורות החכמות שקיימות בשוק וכמעט זהה לנורות של שיאומי. ההבדל המרכזי כאן הוא הפרוטוקול. הנורות של פיליפס עובדות בפרוטוקול Zigbee. זו גם הסיבה שהן צריכות רכז משלהן. כתבתי בעבר פוסט על ההבדלים בין הפרוטוקולים. בו תוכלו לקרוא באריכות על היתרונות של Zigbee אל מול WiFi. בקצרה אספר שהיתרונות המכרזיים הם שהנורות יוכלו לעבוד גם באיזורים שהרשת האלחוטית שלכם לא מגיעה אליהם בזכות תכונת הרשת המבוזרת. בנוסף, כיוון שאינן תלויות באינטרנט,  ניתן לשלוט בהן בתוך הבית גם אם האינטרנט לא זמין.

נורה לבנה בגוון אחד.
נורה לבנה “בסיסית”.

פיליפס מציעה מגוון רחב של נורות, ביניהן, נורות בעלות 50,000 גוונים של לבן. נורות שיכולות להאיר במליוני צבעים שונים. נורות לגינההרשימה ממשיכה ומכילה גם ספוטים, פסי תאורה, תאורה למדיה (entertainment) ועוד.

התקנה

אני הזמנתי קיט בסיסי. הקיט מכיל את הרכז (Bridge), שלוש נורות לבנות, שלט, כבל רשת ושנאי. כבר התחלנו ברגל שמאל. כבל רשת? טוב, אולי זה רק לתהליך ההתקנה. חיברתי את הרכז לחשמל, ניתקתי כבל קיים מהראוטר כדי לפנות מקום לרכז וחיברתי אותו. הברגתי נורה והתקנתי את האפליקציה.

הגדרה פשוטה למדי.
הגדרה פשוטה למדי. 

עם פתיחת האפליקציה מוצג טקסט שמבקש לחבר את הרכז לחשמל, אחכ לראוטר ולבסוף ללחוץ על הכפתור ה-Set up באפליקציה. כ-5 שניות לאחר הלחיצה הרכז כבר זוהה והתווסף לאפליקציה. נוסיף את הנורה? רגע, הודעה על עדכון תוכנה שצריך לבצע. אין ברירה, מעדכן. חיכיתי כ-5 דקות עד שיסתיים העדכון. ללא ספק משהו שהיה אפשר לעשות ברקע לאחר תהליך ההתקנה.

לאחר תהליך קצר של יצירת חדר חדש אני רוצה להוסיף את הנורה שהברגתי לאפליקציה. בעמוד הוספת הנורה הטקסט מבקש להבריג את הנורה למקומה ולהדליק את המתג. לאחר שביצעתי הכל, לחצתי על כפתור החיפוש, גם כאן הנורה נמצאה תוך מספר שניות והתווספה לרשימה.

בסה״כ תהליך ההתקנה היה קל מאד ואלמלא עדכון התוכנה הוא לא היה אורך יותר מ-3 דקות. נו שוין. אז איפה אני מגדיר את הרשת האלחוטית כדי שאוכל לנתק את הרכז מהראוטר? אז זהו, שאין. בפיליפס החליטו שהרכז יחובר באופן קווי. אין לכך סיבה טובה וזה לדעתי חסרון די מעצבן. נקווה שבדגם עתידי זה ישתנה.

שימוש ואפליקציה

אז חיברנו והגדרנו את הכל, יש לנו אפליקציה ואפשר לכבות ולהדליק את הנורה. הדבר הראשון ששמים לב באפליקציה הוא שהיא פשוטה ונעימה. מאד קל להבין איפה הכפתור שצריך ומה הכפתור כזה או אחר עושים.

החלוקה באפליקציה היא לחדרים ובכל חדר תמצאו את הנורות המשוייכות אליו. עם פתיחת האפליקציה מוצגים בפנינו רשימה של כל החדרים שהגדרנו. המסך מאפשר שליטה ובקרה מהירה על כלל הנורות בחדר מסויים. זה כולל הדלקה, כיבוי ועמעום של כל הנורות בחדר. בחלקו העליון של המסך ישנו כפתור שבעזרתו ניתן להדליק ולכבות את כל הנורות שמוגדרות.

שליטה מלאה ממסך אחד | תמונה Pocket-lint

לחיצה אל אחד מהחדרים תעביר אותנו למסך בו נוכל לשלוט בכל הנורות בחדר באופן פרטני. כלומר אם במסך הקודם הפעולות שעשינו הוחלו על כלל הנורות בחדר, כאן נוכל לשלוט בכל נורה בנפרד. כמובן שאפשרות השליטה בכלל הנורות בחדר קיימת גם היא.

קיים גם כפתור בשם תסריטים (Scenes). תסריט מתאר מצב של נורה או נורות. כלומר, האם דולק או כבוי, עוצמת הארה, צבע או גוון. ניתן למשל ליצור תסריט של אור שדולק ב-25% בצבע ורוד. בלחיצה על כפתור התסריט כל הנורות בחדר יוארו עם מאפיינים אלו.

רוטינות (Routines)

אוקי, בסה״כ זה די קל ונחמד, אבל מה מיוחד? בתחתית המסך באפליקציה תמצאו כפתור בשם Routines. מאחורי כפתור זה מסתתרות כמה אפשרויות שליטה נהדרות.

המון אפשרויות שליטה מתקדמות
המון אפשרויות שליטה מתקדמות

כדי שאף פעם לא תיכנסו לבית חשוך. אפשר לקבוע כי הנורות ידלקו באופן אוטומטי בכניסה שלכם לבית. באופן דומה ניתן להגדיר כיבוי אוטומטי כאשר תצאו מהבית. אפשר גם לסמן כי ההדלקה תתבצע רק אם נכנסו הביתה לאחר השקיעה. מאד אהבתי את הפיצ׳ר וכמובן שאימצתי אותו.

אם אתם מאלה שהתעוררות היא החלק הכי קשה ביום, ניתן להגדיר תהליך התעוררות. התהליך יתחיל בשעה שתקבעו ויימשך כ-10, 20 או 30 דקות, לבחירתכם. בסוף התהליך הנורות שבחרתם יאירו ב-100% מעוצמתן. אם גם ללכת לישון היא בעיה. פיליפס דאגו גם לזה ואפשר לקבוע שעה ואורך בו הנורה תכבה אט אט.

באופן קצת דומה לפיצ׳ר הקודם. אפשר להגדיר כי הנורות ידלקו או יכבו לפי השקיעה או הזריחה. אלו כמובן יקבעו באופן אוטומטי בהתאם לשירותי המיקום במכשיר הנייד שלכם. הפיצ׳ר האחרון נקרא Timers. כפי שאתם מנחשים הוא מאפשר לכם לקבוע טיימר שבסופו הנורות יכבו או ידלקו במצב לבחירתכם.

עוזרות קוליות ואוטומציה

כאן אין מפסידים. פיליפס תומכת בכל ארבע העוזרות הקוליות. כן כן, אפילו בקורטנה. ההגדרה פשוטה למדי, פשוט נכנסים למסך הוספת המכשירים באפליקצייה של העוזרת הקולית. בוחרים Philips Hue. מתחברים בעזרת שם המשתמש והססמא וזה הכל. כל הנורות שלנו יופיעו ברשימה, כולל התסריטים שהגדרנו מוקדם יותר. השליטה קלה ופשוטה ומאפשרת הדלקה/כיבוי או עמעום עבור נורה בודדת או חדר שלם.

פיליפס הכינו לנו כאן הפתעה קטנה נוספת. מעבר לעוזרות הקוליות, מערכת הנורות יודעות לעבוד גם עם הרמוני. מה שאומר שתוכלו להגדיר שלחיצה בשלט תדליק או תכבה את האור. כמובן שהייתי חייב לנסות. פתחתי את אפליקציית Harmony, בחרתי הוספת מכשיר חדש, תחת Home Control בחרתי Philips Hue ולאחר לחיצה במרכז הרכז, יכלתי לשלוט בנורות דרך השלט. יותר מזה, יכלתי להגדיר שברגע שאפעיל Activity בשם Watch a movie. כל הנורות יכבו למעט אחת שתעומעם ל-20% מעוצמתה. נהדר!

גם פלטפורמת IFTTT נתמכת. זה מאפשר לבנות מתכונים חכמים שישלטו בנורות החכמות בהתאם לאינספור מצבים שונים. אם אתם רוצים מעבר. פיליפס מציעה API מלא למפתחים. זה מאפשר שילוב נהדר של הנורות בפלטפורמות הבית החכם השונות כדוגמאת HomeAssistant האהובה עלי אך בעוד רבות נוספות.

אביזרים נלווים

שליטה מהנייד ואפילו מהעוזרת הקולית יכולה לפעמים גם להציק. לא תמיד נח לדבר, ולפתוח את האפליקציה ולהגיע לנורה ספיציפית נשמע כמו משהו מהיר אבל עדיין, מה יותר מהיר מלחיצה על מתג. פיליפס דאגו גם לזה. הערכה שאני רכשתי מגיעה עם שלט/מתג (שנקרא דימר) אך ניתן לרכוש אותו גם בנפרד.

הדימר. תוספת נהדרת.
הדימר. תוספת נהדרת.

המוצר בנוי מ-2 חלקים. בסיס, שבגבו תמצאו 2 מגנטים חזקים (לי היה מאד נח למקם אותו על דלת הכניסה) וחלק שולט, ניתן לשליפה קלה והוא בעל 4 כפתורים. הכפתור העליון והמרכזי ניתן להגדרה של עד 5 לחיצות שונות. כך שנוכל להגדיר שלחיצה אחת תדליק ו-5 לחיצות רצופות על הכפתור יכבו את כלל האורות בבית. הכפתורים האמצעים אחראיים על הגברת/הנמכת עוצמת ההארה עבור הנורות שנבחרו והכפתור האחרון יכבה.

החברה מציעה אביזרים נוספים שניתנים לרכישה וחיבור למערכת. למשל חיישן תנועה. בעזרתו תוכלו להגדיר שידליק לכם אור בכל פעם שתיכנסו לחדר השירותים ויכבה כשתצאו ממנו. החברה גם מציעה שלט בשם Tap שדומה בתפקידו לשלט שהצגתי כאן. אך הוא עובד על אנרגיה קינטית ולא על סוללות. זה כמובן הודות לפרוטוקול ה-Zigbee שכמעט ואינו צורך אנרגיה.

מתחרים

המתחרה העיקרית היא שיאומי. הנורות שלה אמנם עובדות על WiFi אך הן זולות יותר ועושות עבודה לא רעה בכלל. בקרוב יעלה פוסט השוואה כך שתוכלו להחליט בקלות איזו מהן מתאימה לכם יותר. ישנן נורות נוספות שקצת פחות נפוצות בארץ, למשל LIFX שמייצרת נורות נהדרות אך במחיר של מעל 200 שח לנורה בודדת. כפי שתיארתי בתחילת הפוסט, כל הנורות שהצגתי בפסקה זו די דומות מבחינת החומרה שלהן.

סיכום

אחרי שסיקרתי את המוצר מכל הכיוונים קיבלתי תחושה די טובה למה פיליפס ממשיכה להוביל את טבלת המכירות בתחום. גם אם אלו לא הנורות הזולות ביותר ואפילו שצריך לקנות רכז במיוחד. נראה שהחבר’ה בפיליפס חשבו על כל פינה (חוץ מחיבור אלחוטי של הרכז). הכל מרגיש קל ופשוט, גם אם זו הפעם הראשונה שאתם מחברים מוצר שכזה בבית.

רכישה

כמה דברים שכדאי לשים אליהם לב לפני שרוכשים מחול. ההברגה הסטנדרטית לנורות בארץ היא E27. בדקו את שלכם לפני שאתם רוכשים, הברגה לא מתאימה עלולה לגרום לשריפה. בנוסף, שימו לב למתח. הנורות בארה״ב מיועדות למתח של 110(!) וולט ולכן מאד לא מומלץ לחבר אותן בארץ שכן המתח כאן כפול. באירופה המתח זהה לארץ (220) ולכן אין בעיה, כמובן שתמיד כדאי לוודא לפני הרכישה.

ערכה ״בסיסית״. נקודת פתיחה טובה.

הערכה שאני קניתי (רכז, 3 נורות לבנות ושלט) מוצעת למכירה באמזון גרמניה ובזמן כתיבת הפוסט עלתה כ-350 ש״ח. ישנן שלל ערכות נוספות שניתן לרכוש וכמובן גם נורות בודדות. ניסיתי לחפש את המחיר בארץ. נראה כי TopAudio היא היבואנית, לחצתי על “רכישה” באתר החברה אך הגעתי לעמוד שלא קיים. חבל.. למזלנו יש אלטרנטיבות מעבר לים.

אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.