בעוד שלא מעט מכשירים ורכיבים המשמשים אותנו בבית קיבלו גרסאות חכמות, מנעול הדלת לא התפתח יותר מדי בשנים האחרונות. הרכבתי לפני כשבועיים את לוק-אפ (LockApp), מנעול חכם מבית רב בריח בדלת הכניסה לבית, ומאז אני לא זוכר איך נראה מפתח.
בארה”ב ובאירופה הבשורה הגיעה כבר לפני כמה שנים, הייתה זו חברת אוגוסט שבשנת 2013 הציגה את המנעול החכם הראשון בתוצרתו הנוכחית. בחזונה רוצה אוגוסט לייצר מוצרים שעושים את החיים קלים יותר ולגרום לסביבה הפיזית להגיב להתנהגות המשתמש בצורה בלתי מורגשת ואת המנעול החכם שלה תיארה החברה כ”שוער וירטואלי”. היום, כ-5 שנים מאוחר יותר, קיימים בשוק האמריקאי והאירופאי עשרות דגמים שונים. לצערנו כמעט אף אחד מהדגמים לא מתאים לדלת הישראלית, וגם אלו שכן, דורשים לרוב התאמות שונות כדי לעבוד.
מה בערכה?
בתצורה הבסיסית, מכילה ערכת ה-LockApp כמספר רכיבים: צילינדר, 5 מפתחות, קורא טביעות אצבע אלחוטי, סוללה חיצונית לטעינת המנעול וכרטיס לשכפול המפתחות. אם תרצו להרחיב את הערכה, תוכלו להוסיף לוח מקשים (קודן), שלט רחוק ומתאם אלחוטי לשליטה על ידי בקרי בית חכם. בנוסף, אל המנעול תוכלו להתחבר מהנייד ולשלוט בו באמצעות אפליקציה ייעודית של החברה.
לערכה שקיבלתי יש שני רכיבים חיצוניים, מנעול וקורא טביעות אצבע. המנעול בנוי משני חלקים. צילינדר, שנראה רגיל לחלוטין מצידו האחד, ומנוע, גוף עגול בצבע אפור ש”יבצבץ” מחלקה הפנימי של הדלת. בחלקו העליון תמצאו 2 כפתורים, האחד, פונה ימינה לפתיחה והשני, פונה שמאלה ולחיצה עליו, ניחשתם נכון, לנעילה. בנוסף, קיים חריץ Micro USB המשמש לטעינה.
הרכיב השני הוא קורא טביעות אצבע והוא כמובן ימוקם מחוץ לדלתכם. את הקורא תוכלו לבחור האם להדביק למשטח או להבריג לקיר. במקרה שלי הברגתי את הקורא לקיר הצמוד למשקוף כך שיהיה מוסתר כלפי מי שנמצא בחדר המדרגות, כך בעצם אין שום דבר חיצוני שמסגיר את המנעול או מושך את העין.
התקנה והגדרה ראשונית
את המערכת ניתן להתקין על דלת כניסה מפלדה, עץ או אלומיניום. כדי להתקין את המערכת תזדקקו לשירותיו של איש מקצוע. כחלק מההתקנה, שאורכת כשעה, מבצעים צימוד של המנעול והנייד בעזרת האפליקציה. לאחר הצימוד משתמשים באפליקציה כדי להוסיף או להסיר משתמשים וגם כדי להוסיף רכיבים חדשים כדוגמת שלט רחוק או מתאם ״בית חכם״.
הנייד מתחבר למערכת בפרוטוקול Bluetooth, אציין כי זהו אחד מהפרוטוקולים האלחוטיים היותר מאובטחים כיום ולטעמי זוהי בחירה נכונה עבור המערכת. האפליקציה מרגישה מעט לא משומנת (לפחות באנדרואיד), בפתיחתה היא מנסה להתחבר למנעול כ”מנהל” כדי לאפשר הוספה או מחיקה של משתמשים, אך לפעמים היא לא מצליחה להתחבר למנעול כלל וצריך לסגור ולפתוח אותה מחדש. זה לא נורא, אבל זה די מעצבן. ללא ספק נקודה לשיפור.
הוספתי את מתאם הבית החכם ואת קורא טביעות האצבע כ״משתמשים״ וכעת הם יכולים גם הם לשלוט על המנעול. טביעת האצבע שלי הוגדרה כבעלת הרשאת “אדמין” וכך יש לי הרשאות להוסיף או להסיר טביעות אצבע חדשות. תהליך הוספת טביעת אצבע הוא זריז ופשוט. כל טביעת אצבע מקבלת מספר סידורי וניתן לשמור עד 100 טביעות אצבע. מתאם הבית החכם עובד “מגע יבש” ויש צורך בממסר מתאים כדי להפעילו. השלטים עובדים ב-RF בצורה דומה לשלט רכב. מנסיוני, השלטים לא עובדים בצורה חלקה ולפעמים היה צורך במספר לחיצות כדי שהפקודה תיקלט.
תחזוקה
המנעול עובד על סוללה. את הסוללה תוכלו לטעון בעזרת סוללה חיצונית שמגיעה עם הערכה, בדומה למכשיר סלולרי. לפי החברה, הסוללה במנעול אמורה להספיק לכ-1000 פעולות (פתיחה או סגירה). בחישוב גס שלי, שני דיירים יוכל להשתמש במנעול ללא הטענה כ-3 חודשים. אם בביתכם יש יותר דיירים או מספר פתיחות ונעילות גבוה, כדאי לנסות לחשב מראש את אורך הזמן שהסוללה תחזיק בין הטענות.
בתחילה חששתי כי יקרה מצב שאהיה ללא מפתח בעוד שהסוללה במנעול התרוקנה, אך לשמחתי היצרן דאג לנו וכאשר עוצמת הסוללה במנעול נמוכה מ-30%, ישמיע המנעול שלושה צפצופים בעת הנעילה. אם בכל זאת נגמרה לכם הסוללה או שאתם שומרי שבת למשל, יש אפשרות לפתוח או לנעול את הדלת בעזרת מפתח (פיכסה), כדי שלא תישארו בחוץ.
סופו של המפתח?
בהתחלה היה לי קצת קשה להתרגל לרעיון, הייתי מגיע הביתה ומוציא את המפתח מהתיק או נכנס הביתה ומנסה לסובב את פרפר המנעול מבפנים. היום, לאחר כמעט שבועיים של שימוש, המפתחות קבורים איפשהו בעומק התיק, אני אפילו לא זוכר באיזה תיק.
המערכת ללא ספק מקלה על החיים. למשל יציאה זריזה למכולת כבר לא מצריכה צרור מציק בכיס, אחי שמגיע מדי פעם לביקור יכול להיכנס גם אם אף אחד עדיין לא הגיע ואין צורך לשים את המפתח בגרב כשיוצאים לריצה. בנוסף, הרבה יותר קל לתת גישה זמנית ולא צריך לשכפל מפתחות או לאסוף אותם.
ככל שעברו הימים שמתי לב שאני משתמש אך ורק בקורא טביעות האצבע כדי לפתוח ולנעול את הדלת. זה די הפתיע אותי. כאשר קיבלתי את המנעול הייתי בטוח שאני הולך להשתמש אך ורק באפליקציה אך האופציה של הנחת האצבע על הקורא ממש ליד הדלת, נוחה ומהירה בהרבה משימוש בנייד.
אז איך זה עובד? דבר ראשון לוחצים בקורא טביעות האצבע על כפתור מרכזי שתפקידו להעיר את הקורא. הרעיון הוא כמובן לא להיות במצב קבוע של האזנה כדי לחסוך בסוללה. אם רוצים לנעול את הדלת, פשוט לוחצים על כפתור נוסף שממוקם בצידו השמלי של הקורא, אם רוצים לפתוח, פשוט מניחים את האצבע על המשטח המיועד. התגובה כמעט מיידית והמנוע מסובב את הצילינדר די מהר. שימו לב, המנוע לא שקט במיוחד, אם אתם גרים בדירה קטנה או שדלת הכניסה קרובה לחדר השינה, ייתכן ורעש הסיבוב יפריע לכם.
לא המנעול הכי חכם בכיתה
למרות כל זאת, המנעול לא באמת ״חכם״, אני הייתי קורא לו, חכם מהממוצע. רוב המנעולים החכמים בחו”ל מגיעים עם אפשרויות שליטה די רחבות. חלקם מאפשרים שליטה במנעול מרחוק, ניהול משתמשים מתקדם, התראות שימוש לא מורשה ואפילו להשתמש בעוזרת חכמה כדי לשלוט במנעול בעזרת הקול בלבד.
במערכת LockApp, גם שימוש במתאם הבית החכם לא יעזור מאד. אמנם נוכל לפתוח או לנעול את המנעול מרחוק אך לקבל את מצבו הנוכחי או התראות על שימוש בלתי מורשה לא נוכל. מתוך כל זה, הפיצ׳ר שדווקא חסר לי יותר מהשאר הוא ווידוא נעילה, זאת אומרת שהמנעול ינעל אוטומטית כמספר דקות לאחר סגירת הדלת במידה ושכחתי לעשות זאת. למרות היותו אחד פיצ׳ר די פשוט, הוא מאד יעיל לטעמי.
שורה תחתונה
תחום המנעולים החכמים בארץ ללא ספק נמצא בחיתוליו ומערכת LockApp היא סנונית ראשונה בתחום. גם אם היא אינה מביאה עימה ערימת פיצ׳רים כפי שהמנעולים החכמים מעבר לים עושים היא ללא ספק עושה את החיים קלים ונוחים יותר, ובשביל זה היא פה. אם תרצו גם אתם להנות ממנה, היא כמובן זמינה לרכישה באתר רב בריח במחיר של 1,490 שקלים לרוכשי דלת חדשה ו-1,990 שקלים ללא רכישת דלת. האם זה שווה את המחיר? מה דעתכם?
הסקירה פורסמה לראשונה באתר ג’ירפה.
אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.