אם יצא לכם לחפש ברשת איזה מתג חכם אתם צריכים, כנראה שהבנתם שאין תשובה אחת נכונה. יש כמה טכנולוגיות וכל אחת מתאימה לצרכים ודרישות שונות. מאמר קצר שמסביר מה ההבדלים בין המתגים, מה דורש כל מתג ואפשרות גם לאלה שלא רוצים להתעסק בחשמל.
למה מתג חכם ולא נורה חכמה?
בעבר סיקרתי נורות חכמות ובפוסט ציינתי כי אחד החסרונות הגדולים של נורות חכמות הוא הצורך שלהן במתח קבוע לצורך שליטה אלחוטית. מה שאומר שהמתג חייב להיות דלוק באופן קבוע. במקרה שכזה. כל פקודה – כיבוי, הדלקה, שינוי צבע וכו׳, תתבצע ע״י הנורה עצמה אך המתח ישאר למעלה. לרוב זה בסדר, אך לפעמים זה קצת מעצבן לבצע פעולה דרך עוזרת קולית או אפליקציה במקום לחיצה קצרה על מתג ממש לידינו.
יתרון נוסף למתג החכם הוא שתוכלו להשתמש בכל נורה שתחפצו. אמנם יש לא מעט נורות חכמות אך בהרבה בתים ישנם גופי תאורה שונים שלא ניתן לשלב בהם נורות חכמות. למה שהם ישארו טיפשים?
סוגי המתגים
המתגים החכמים מתחלקים ל-2 קבוצות עיקריות. אלו שדורשים קו 0 (Neutral) ואלו שלא. ההבדל הוא בחיווי חוזר. בדיקת מצב המתג באופן אלחוטי. אם למתג לא מגיע קו 0, כאשר המתג במצב כבוי, לא יהיה חיווי חוזר ולא נוכל לדעת האם המתג דלוק או כבוי. לא באפליקציה ייעודית ולא בפלטפורמת בית חכם.
איך תדעו אם יש לכם קו 0 במתג? תאלצו לפרק את המתג ולבדוק. זה המקום להזכיר. ע״פ חוק, כל התעסקות בחשמל חייבת להתבצע על ידי חשמלאי מוסמך. עד לפני כמה שנים לא היו קווי 0 במתגים אך בבנייה החדשה יותר הם כבר יותר נפוצים כחלק מתשתית החשמל הבסיסית בבתים. אם אין אצלכם קו 0, יש אפשרות ״למשוך״ אותו מקופסאת החשמל הקרובה למתג. לרוב זו לא פעולה מסובכת או יקרה במיוחד.
רוב הקופסאות בארץ הן מסוג ״55״ או גוויס. באתרים השונים תוכלו לוודא את התאימות של המתג לפי סוג הקופסא. כאן תמצאו לדוגמא מתג שיתאים לקופסא 55. וכאן מתג שיתאים לקופסאת גוויס, המוזכר לרוב בשם US Standard. אם אתם קונים מתג עם יותר ממפסק אחד, וודאו כי הקופסא הקיימת בקיר מתאימה לגודל המתג.
מתגים ללא קו 0
הפרוטוקול השכיח ביותר שיעבוד ללא קו 0 הוא RF, גלי רדיו. השליטה במתג שכזה תתבצע בעזרת שלט ייעודי או רכז שתומך בתדר המבוקש. הרכז הנפוץ ביותר הוא Broadlink RM Pro שתומך בתדר 433MHz אשר ישנו מגוון רחב של מתגים הנשלטים על ידיו.

אופציה נהדרת היא שימוש במודולים של Shelly ללא קו 0.
למה כדאי לשים לב ברכישה? כיוון שאין אפשרות לדעת את מצב המתג, נרצה שפקודת ההדלקה תהיה שונה מפקודת הכיבוי. כך מצב המתג אחרי הפקודה יקבע ללא תלות במצבו הקודם. רוב המפסקים די דומים במראה ומציגים פאנל זכוכית עם כפתורי נגיעה. חלק מהמתגים יאירו את הכפתורים כאשר אלו דולקים.
מחירם של מתגים הנשלטים ב-RF די נמוך ונע באיזור ה-15$. היצרנים המוכרים יותר הם Sesoo וכמובן Broadlink אך ישנם עוד המון יצרנים. אם בחרתם ביצרן אחר, מומלץ לבצע חיפוש קצר על היצרן לפני הרכישה כיוון שיש מגוון מאד גדול אך חלקם מפסיקים לעבוד או מציגים בעיות אחרי זמן מה של שימוש.
אני מאד ממליץ על המתגים שם של Sesoo – החל מ-10$ למתג בודד ועד 14$ למתג משולש עם שלט
Broadlink – החל מ-19$ למתג בודד ועד 22$ למתג משולש, EU לקופסאות 55 ו-US לגוויס (שימו לב למתח)
מתגים עם קו 0
כאן כבר יש הרבה יותר אפשרויות. ישנם פרוטוקלים רבים בהם נוכל להשתמש ביניהם: Z-wave, Zigbee, Wifi, Bluetooth ועוד. אז איזה כדאי לרכוש? אין תשובה אחת נכונה. נכון, מעצבן. בדומה לפוסט שבו הסברתי כיצד לבחור רשת אלחוטית לבית חכם כך גם כאן. לכל פרוטוקול יש יתרונות וחסרונות וכדאי לדעת אותם לפני שבוחרים. ההמלצה שלי היא לבחור פרוטוקול שיתאים לבית חכם ולרשת את כל הבית ברכיבים שתואמים את הפרוטוקול הזה בלבד. זה כנראה קצת יקר יותר מלהשתמש ברכיבי WiFi אבל כפי שכתוב בפוסט, יש לכך לא מעט יתרונות.
בדומה למתגי ה-RF גם כאן יש לבחור את המתג שיתאים למתגים הקיימים בביתכם. בין החברות תוכלו למצוא גם כאן את Broadlink, Livolo וגם את Sonoff, Fibaro, Xiaomi ועוד. לרוב מחירם יהיה גבוה מעט יותר ממחיר מתגי ה-RF וינוע בין $20 ועד 50$. כמובן שזה תלוי באיכות הבניה ומספר והפיצ׳רים שקיימים במתג.
מתגים מומלצים ולינקים לרכישה:
- Sonoff – סדרת TX, יש דגמי EU (55) ודגמי US (גוויס) – יש גם תת דגם T2, T3 וכו’ עם צבעים וצורות שונות
- Livolo – המחירים שלהם גבוהים יותר (איזור ה 40$ אך גם איכות הבניה)
- Sesoo – סביבות ה 13-14$.
- Broadlink – סדרת TC2 שיכולה גם היא להתאים ל-55 או גוויס. נע באיזור ה 20$.

מפסק נסתר
עבור חלק מהפרוטוקולים, במקום להחליף את המתג הקיים, תוכלו לחבר מפסק מאחורי המתג הקיים. כך למעשה לא תצטרכו לשנות את פני המתגים או בכלל להחצין שינוי כלשהו. לטעמי זוהי השיטה האידיאלית לשליטה חכמה ואלחוטית בתאורה ותריסים. בכדי להשתמש במודולים שכאלה יש לוודא שיש בקופסאת המתג מספיק מקום למודול נוסף וכמובן קו 0.
המודול הנפוץ והמומלץ ביותר היום הוא של חברת Shelly שעובדים על WiFi. המודולים קטנים ונכנסים לרוב בקלות בקופסאות המתגים. לשלי שני דגמים עיקריים לשליטה בתאורה. Shelly 1 שיוכל להפעיל מתג בודד עד 2300W (10A). והשני Shelly 2.5 שיכול להתחבר לשני מפסקים במקביל ותומך עד 2300W (10A) לכל מפסק. המודולים משתמשים באפליקציה של החברה שמאפשר שליטה מלאה ומספר רב של פיצ’רים נוספים כמו תזמונים ומדידת מתח.
שלי נמכר בארץ באופן רשמי על ידי יבואן, המחירים כבר כמעט זהים בין אלי-אקספרס או היבואן בארץ. דרך אתר החברה ישירות תקבלו כמובן אחריות, שירות (במקרה הזה, שירות נהדר) ותו תקן ישראלי.
לרכישה – Shelly 1 באלי אקספרס (13$) , Shelly 2.5 (22$) באלי אקספרס, Shelly 2.5 (95 ש”ח) מהיבואן הרשמי
אם אתם הולכים על פרוטוקול ייעודי לבית חכם, אמליץ על Fibaro Dimmer 2 שעובד בפרוטוקול Z-Wave ויכול לשלוט על עד 2 מפסקים שונים. אך כמובן שגם כאן מגוון הרכיבים גדול ותוכלו למצוא את הרכיב שיתאים לפרוטוקול ולצרכים שלכם. שימו לב שהמפסק יודע לעבוד גם בתצורת 2 חוטים (ללא קו 0) אך כפי שציינתי קודם, לא תקבלו חיווי חוזר במקרה שכזה.

מתג מדבקה
לא כולנו יכולים או רוצים להחליף את המתג הקיים. לכן, אם אתם בכל זאת רוצים מתג פיזי יכול להיות שהפתרון הזה הוא בשבילכם. מתג מדבקה הוא מתג ששולח פקודות באופן אלחוטי. מתגי מדבקה עובדים לרוב בפרוטוקולים בעלי צריכת אנרגיה נמוכה כמו Z-Wave או Zigbee. החסרון במתגים אלה הוא שיש צורך גם בנורה חכמה וגם ברכז. רכז הבית החכם של שיאומי תומך במתגים כאלה ותוכלו בעזרתם לשלוט בנורות החכמות של Yeelight. גם לפיליפס יש מתג שכזה שתומך כמובן בסדרת ה-Hue. בנוסף להדלקה וכיבוי המתג יאפשר לכם גם לעמעם את האור וגם ניתן לשליפה ויכול לשמש כשלט אלחוטי.

מקווה שעכשיו תדעו לבחור את המתג החכם שלכם. אם אתם עדיין לא בטוחים. אתם כמובן מוזמנים לכתוב פה בתגובות או לשלוח הודעה ואשמח לעזור לכם.
אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.