fbpx
לחץ ״אנטר״ כדי לדלג על התוכן

גוגל או אמזון? גוגל אסיסטנט או אלקסה? ומה זה בכלל עוזרת קולית?

כנראה שאין אחד שלא שמע על אלקסה. גם גוגל הום מתחילה להיות מילה שכל אחד מכיר. אבל מה זה בכלל עוזרת קולית?

הרעיון הבסיסי הוא תוכנה שמבינה פקודות בשפה טבעית ומבצעת משימות עבור המשתמש. אבל למה עוזרת? הטענה היא שבעבר משימות אלה בוצעו ע״י עוזרות אישיות אנושיות. כמו לקבוע פגישה, הכתבה של טקסט, חיפוש מספר טלפון ועוד.. העוזרות הנפוצות ביותר כיום הינן Alexa של אמזון, Google Assistant, סירי של אפל, וקורטנה של מיקרוסופט. אך יש עוזרות רבות נוספות, ואפילו לפייסבוק יש את M (שמאז כתיבת הפוסט כבר חדלה מלהתקיים).

אוקי, אז למה אני צריך כזה?

בד״כ הפעולות שנוכל לבצע הינן פעולות יחידות. למשל להוסיף משימה ללוח השנה. חיפוש מידע ברשת או למשל שליטה במכשירי בית חכם כמו מנורות, מצלמות תרמוסטטים או לדעת כמה ביצים נשארו במקרר או מתי יפוג תוקפן. כמו שהבנתם, הרשימה כמעט אין סופית, וממשיכה להתארך ברגעים אלו ממש.

אבל למה לא פשוט לבצע את כל הפעולות האלה דרך המכשיר הסלולרי? אז כן. את הרוב המוחלט אם לא כולן, ניתן לבצע בעזרת המכשיר הסלולרי או מחשב. אבל הרבה פעמים הידיים שלנו עסוקות, הנייד בכלל לא לידינו, או שסתם לא בא לנו לקום באמצע הסרט כדי לכבות את האור. תחשבו על המצב הבא, אתם מבשלים, ובמתכון שלפניכם מופיע כמות סוכר ב-oz. אתם יכולים ללכת לכיור, לשטוף ידיים, לייבש, לשלוף את הנייד ולחפש את ההמרה ליחידת מידה האהובה עליכם. או שאתם פשוט יכולים לשאול את העוזרת הקולית שלכם.

בסדר. שכנעת אותי, אז מי טובה יותר?

אלקסה (עם קו מוצרי אקו) שלטה במשך זמן לא קצר בשוק העוזרות הקוליות. לאחרונה העוזרות של גוגל (Google Home) מקבלות תאוצה ויותר ויותר אנשים בוחרים בהן. שוק הבית חכם הולך ומתפתח במהירות שיא, והתחרות הזו בין חברות הענק הללו טובה לצרכן, גם מבחינה טכנולוגית וגם מבחינה כלכלית.

לאמזון, שנמצאת בשוק זמן רב יותר מגוגל. יש כבר למעל ל 25,000 סקילים (Skills) מה שמעניק לה יתרון וגמישות גדולה יותר מבחינת עוזרת קולית וכמפעילה של בית חכם. סקילים (או אקשנים, בגוגל), הם בעצם היישומים של העוזרות הקוליות ונותנים למשתמשים אפשרויות רבות ורחבות בכל הנוגע לשימוש בעוזרת. ממש בדומה ליישומים בטלפון הסלולרי או הטאבלט.

מספר הסקילים באלקסה לאורך השנתיים האחרונות

גוגל לעומת זאת, מביאה עימה את שלל הפיתוחים שעבדה עליהם בשנים האחרונות בתחום הזיהוי הקולי. יש שיגידו שזו התכונה המובילה בעוזרת שלה. היא יכולה להבין הקשרים משיחות קודמות, לזכור מידע מפעולות קודמות ולחקות שפה טבעית. בנוסף, גוגל תומכת במשתמשים מרובים באופן ״אמיתי״. אמנם גם אמזון הכניסה תמיכה בתכונה זו לאחרונה, אך עדיין מורגשת הנחיתות מול זו גוגל. 

באלקסה, הבנת השיח היא פחות טובה ודי פשוטה. היא אינה יכולה להבין רמזים והקשרים כאשר היא מנסה לענות על שאלות או להפעיל מוצרים.

לשתיהן מגוון מכשירים פיזיים בעלי תכונות שונות. מחירם נע בין 49$ (ואפילו 29$ במבצעי החגים בארה״ב) ל 150$ ומעלה. חלקם עם מסך וחלקם עם רמקולים גדולים באיכות גבוה. בהמשך הכתבה תוכלו לקרוא על ההבדלים בין 2 מכשירי הכניסה של גוגל ואמזון. Amazon Echo Dot ו Google Home Mini.

מימין: אקו דוט | משמאל: גוגל הום מיני

נתחיל בהשוואה

התקנה ואפליקציה

כיוון שאמזון לא מוכרת את האקו למיניו בארצנו, גם האפליקציה לא זמינה באופן ישיר וכנראה שתצטרכו להוריד את הקובץ התקנה באופן עצמאי או להשתמש ב-VPN כדי להתחבר לחנות יישומים אמריקאית. זה אמנם לא קריטי וכנראה שתתגברו על זה מאד מהר, אבל זה קצת מעצבן. בגוגל, האפליקציה זמינה מחנות האפליקציות להורדה ישירה ונוחה כפי שהייתם מצפים.

ההתקנה של שני המכשירים קלה ופשוטה. מהרגע שיש ברשותנו את האפליקציות המתאימות, חיבור לחשמל, כמה שניות של אתחול, והמכשירים מופיעים באופן אוטומטי באפליקציות. 2 קליקים והכל מוגדר ועובד.

רמקול

אזכיר שהדגמים המדוברים אינם נמכרים כרמקולים המיועדים למוזיקה. עם זאת, הרמקול בגוגל נשמע טוב וברור יותר. הרמקול של הדוט מרגיש בעל טווח צלילים מצומצם והרבה יותר נעים לשמוע מוזיקה בגוגל. גם באיכות הדיבור אני נוטה לכיוון הגוגל. אם כי אני לא בטוח שהרמקול הוא האחראי לזה ולא האלגוריתם “כתב לדיבור” של גוגל.

מיקרופון

גוגל קלט אותי או את אשתי בכל פעם. מורגש כי גוגל תואמת יותר את ה״מבטא״ הישראלי ומבינה את המילים טוב יותר מהדוט שלא תמיד קולע ולפעמים מבקש הבהרה נוספת לכוונת המשתמש או שבכלל לא שמע את הקריאה. ההרגשה היא שהמיקרופונים של הדוט פחות מוצלחים משל הגוגל. התגובות ברשת מעורבות וכנראה שזה תלוי בהרבה גורמים אך לדעתי ידה של גוגל על העליונה גם כאן.

סימון מצב

העוזרות אצלי יושבות על רמקול די גבוה. אם למשל אני יושב על הספה ומפעיל את הדוט, אני רואה בבירור את האור ויודע שהיא שמעה (טיפ: הדוט מדליק את האור לפי כיוון הדיבור). לעומת זאת, התאורה בהום די מינימלית וקיימת רק בחלקו העליון, לכן לא תמיד רואים מהצד אם ההפעלה הצליחה או לא. 

[עדכון] פרסמתי פוסט עם טריק נחמד שיוודא כי העוזרת שמעה את מילת הקריאה לפני שתאמרו את הפקודה.

שעון מעורר/טימר

בשתיהן ניתן לקבוע את הזמן בצורה קלה ופשוטה בדוט יש אפשרות לשנות את הצלצול השכמה (מבין 4-5 אפשרויות) ולאחרונה גם התווספה אפשרות להתעורר לתחנת רדיו לבחירתך מה שמאד מנעים את ההתעוררות. בהום כיום אין אפשרות לשנות הצלצול הקיים אלא רק לקבוע את עוצמתו. כך שאם לא אהבתם את הצלצול המקורי, תאלצו להשתמש בפתרון אחר או להתעורר עצבניים.

משימות, תזכורות ואירועי לוח שנה

בשתי העוזרת תהליך הוספת המשימות או יצירת אירוע בלוח השנה הוא מאד פשוט וקל, טבעי לחלוטין. באופן אישי, אני כבר משתמש ב-Eco system של Google עבור מיילים/לוח שנה/תזכורות ולכן היה לי הרבה יותר נח שהתזכורות נכנסות לאותו מקום שאתה כבר רגיל. בנוסף, ישנו יתרון גדול נוסף לגוגל (שצוין כבר בתחילת הפוסט) והוא היכולת להבדיל בין המשתמשים. כבר בפעם הראשונה שאשתי קבעה תזכורת, היא התבקשה להיכנס לאפליקציה ה-Home כדי להפעיל את השירות עבור החשבון שלה. הכל הרבה יותר נח כאשר הדברים מופרדים לפי חשבונות וכל אחד מקבל מידע רק עבור הדברים הרלוונטים לו.

שאלות כלליות / מזג אוויר / תנועה

בצורה מאד קלה ונוחה אפשר לשאול את הגוגל מה מזג האוויר או אפילו כמה זמן יקח לנו להגיע לעבודה תוך כדי שהוא מתחשב בפקקים והאם אנחנו נוסעים ברכב או בתחבורה ציבורית. באלקסה, כפי שציינתי קודם, לא נתמכת בשימוש בארץ באופן מלא ולכן כאשר שואלים שאלה שנוגעת למיקום, צריך לציין את המיקום באופן מפורש. כלומר, אם בגוגל אפשר לשאול ״מה מזג האוויר״, באלקסה צריך לשאול ״מה מזג האוויר בתל אביב. אחרת, נקבל את מזג האוויר בסיאטל, עיר הולדתה של אלקסה. זה כמובן משהו קטן שמתגברים עליו בקלות, אבל כיוון שמראש הרעיון בעוזרת הוא לעשות את החיים קלים, זה עוד מהמורה קטנה באוסף שגדל.

[עדכון] נראה כי כעת ניתן לקבוע את כתובת המגורים לישראל ואין צורך יותר לציין את שם העיר בבקשה.

מבחינת אינטלגציה והבנת המשתמש. ניכר שגוגל הטמיעו בצורה הרבה יותר טובה את השימוש במנוע החיפוש שלהם ויודעים לשלוף תשובות בצורה הרבה יותר טובה לגבי כמעט כל דבר ששאלתי. למשל, שאלתי את שתיהן : When is Maccabi Haifa game today ?
הום : The Maccabi Haifa FC game today vs Hapoel Ashkelon is at 6 pm
אלקסה : Sorry, I’m not sure
ללא ספק נצחון מוחץ להום. הדבר חוזר על עצמו ברוב השאלות הכלליות.

רשימת קניות

בעבר גוגל הכניסו את רשימת הקניות לאפליקציית ה Keep המוכרת ואהובה. לצערי הם החליטו להפריד את הרשימת קניות למקום נפרד וצריך להיכנס  לקישור או לאפליקצית Google Home ובתוכה לתפריט של Shopping List. לדעתי זו גישה מאד לא נוחה (וגם למשל מונעת את האפשרות להשתמש בשעון חכם כדי לתפעל את הרשימה).

באלקסה לעומת זאת, הסקילים מאפשרים מגוון רחב של אפשרויות. למשל Any.do מאפשרת גישה נוחה ומהירה לרשימת הקניות שלכם או למשל באמצעות IFTTT אפשר בקלות לשלוח את רשימת הקניות מחשבון ה Amazon שלכם למייל או לאפליקציות Todo שונות. מה שלדעתי הופך את השימוש באלקסה לנוח ומגוון יותר עבור רשימת קניות.

מוזיקה

את המוזיקה אני אוהב לשמוע דרך המערכת המוגברת. סטראו של 2 רמקולים איכותיים ופחות דרך הרמקולים הקטנים שהעוזרות הקוליות מביאות איתן. נכון שרכישת Echo או Google Home תעצים באופן משמעותי את חווית השמיעה לעומת העוזרות הקטנות, אבל כנראה שהאיכות עדיין לא תשתווה למערכת מלאה. התחברות לרמקול – כל אחת מהעוזרות מתחברת באופן שונה. האלקסה מתחברת למגבר (או לכל רמקול תומך אחר) דרך Bluetooth בצורה פשוטה ומהירה. מילת ההפעלה היא Alexa Connect והיא מחוברת למערכת לעומת זאת. בהום, יש צורך ב-Chromecast (או Chromecast Audio) בכדי להתחבר כאן מילת ההפעלה היא “Play on [chromecast name[״. מהרגע שמחוברים, מצאתי את ההזרמה ל Chromecast איכותית יותר וללא ספק יציבה יותר.

בחירת שירים / רשימות –  אני באופן אישי משתמש ב-Spotify (עם חשבון Family כך שלאשתי ולי יהיו חשבונות נפרדים עם רשימות והעדפות נפרדות). בחירת השירים ממש קלה ופשוטה. אומרים “נגן את [שיר]” והשיר מנוגן. כדי לנגן רשימות אומרים בצורה דומה את שם הרשימה. טריק נחמד הוא שבאמצעות התקנה של אפליקציית TuneIn המצוינת. אפשר להגיד למשל “Play Echo99 in Tunein” ותוכלו לשמוע את תחנת הרדיו האהובה עליכם. העוזרות הקוליות תומכות במגוון רחב של שירותי מוזיקה, כמו Google Music, Amazon Prime music אבל לא כולן, למשל Apple Music לא נתמכת באופן מלא. 

בסה”כ, נח יותר להתחבר עם הדוט. אך הפרוטוקול פחות טוב ויציב, לעומת זאת. לא חייבים לרכוש התקן נוסף בשביל לשמוע מוזיקה ברמקול חיצוני שזהו כמובן יתרון גדול.

[עדכון] גם במכשירי גוגל ניתן כעת לחבר רמקול חיצוני.

תפעול בית חכם

הנה רשימה של חלק מהדברים שעליהם אני שולט מהעוזרת הקולית:

  • נורות חכמות של Xiaomi Yeelight
  • דוד חכם בעזרת מתג סוויצ׳ר
  • Broadlink RM Pro בסלון
  • Broadlink Mini בחדר שינה
  • Chromsecast בסלון
  • Xiaomi TV Box בחדר שינה
  • Yamaha receiver – עם תמיכה ב Bluetooth
  • Xiaomi IP Camera
  • Xiaomi Gateway בפרוטוקול Zigbee וכלל חיישנים (טמפרטורה, תזוזה, נזילה ועוד)
  • Philips Hue bulbs
  • HomeAsisstant

ההתממשקות עם כלל הרכיבים החכמים נוחה ומהירה בשתי העוזרות. באלקסה יש להפעיל סקיל מתאים טרם ההתחברות. הגוגל יזהה לבד את הרכיב ויציג אותו בפניכם כאשר תיכנסו לתפריט הוספת הרכיבים באפליקציית ה-Home.

מרגע הפעלת הסקיל. הכל אמור לקרות באופן אוטומטי. תוכלו להיכנס להגדרות הסקיל ושם יוצג בפניכם משפטים לדוגמה לאיך ומה להגיד כדי להשתמש ברכיב שזה הרגע הוספתם.

רוב השליטה ברכיבי בית חכם מסתכמת ב ״הדלק״ או ״כבה״. אך ישנם גם רכיבים עם אפשרויות רחבות יותר. למשל נורות התומכות בעמעום. עבורן תוכלו להגיד ״Dim living room light to 15 percent״ או “Turn on the water heater for 30 minutes״. הרשימה עוד ארוכה וגם סקילים או אקשנים קיימים ממשיכים להתפתח ומקבלים אפשרויות ותכונות חדשות.

דוגמאות לסקילים באלקסה

לחלק מהרכיבים שכתבתי מעלה אין התממשקות ישירה או שההתממשקות הינה חלקית עם העוזרות הקוליות (למשל Broadlink יודע להתממשק רק עבור פקודות טלויזיה אך לא עבור פקודות מזגן). לכן ישנה אפשרות שנקראת ״רכיב מדומה״, רכיב מדומה אפשר ליצור בעזרת תוכנה שרצה ברקע. זו יכול להיות תוכנה קטנה שרצה על אנדרואיד. למשל Broadlink RM Plugin שעובדת עם Tasker או Home Assistant שרצה על מחשב (פלטפורמה לבית חכם). כאן ההגדרות הן קצת מסובכות יותר ודורשות יותר ידע (מוזמנים כמובן לקרוא את הפוסט בנושא). אך אקדים ואומר שהרכיבים המדומים הם אלו שיאפשרו לנו לבצע אוטומציה של הרכיבים בבית.

אם זה אז.. IFTTT

IFTTT היא פלטפורמה המאפשרת ליצור ״יישומונים״ (Applets) אשר יפעלו בתנאים מסוימים (אם זה..) ויפעילו רכיבים ויישומים אחרים (אז זה..). הפלטפורמה כיום רחבה מאד ומאפשרת התממשקות עם יישומים רבים. כך למשל תוכלו להשתיק את המכשיר הסלולרי שלכם כאשר אתם מתחברים לרשת הביתית, או דברים מסובכים יותר כמו להדליק את הנורה בסלון שלכם בצבע כחול כאשר אתם מתעוררים אם צפוי גשם באותו היום. כמו שכבר הבנתם, האפשרויות הן כמעט בלתי מוגבלות. תוכלו לשוטט באתר בין יישומונים שאחרים כבר יצרו או ליצור יישומונים משלכם.  

טיפים וטריקים

  • הפעלה מהנייד: כמו שציינתי, כיוון שאני כבר משתמש ב-Eco system של גוגל. שזה כולל גם את העוזרת הקולית במכשיר ה-Android. אני יכול בכל עת להגיד Ok Google (ולאחרונה נוסף גם Hey Google) וכל מה שעובד ב-Google Home עובד באופן ישיר גם בנייד. לכן גם שאני באוטו/במשרד אני יכול לקבל את אותן אפשרויות כמו שאני מקבל ב-Google Home בצורה מהירה ומוכרת, ללא צורך לגעת בכלל במכשיר. באמזון יש תמיכה דומה. אך האינטגרציה עם מערכת ההפעלה לא חלקה כמו באנדרואיד.
  • קיצורים: באלקסה זה נקרא Routines ובגוגל זה נקרא Shortcut. שניהם זהים ומאפשרים לכם לקבוע משפטים קצרים שיעשו כל דבר שתרצו. למשל להגיד לעוזרת ״לילה טוב״ והיא תדאג לכבות לכם את כל האורות, הטלוויזיות וכל דבר שתרצו ויפריע לכם לישון. פיצ׳ר קטן אבל הופך את חווית השימוש להרבה יותר אנושית וגם מקלה על הצורך לזכור משפטים מסובכים לפעמים.
  • חדרים: Google Home מאפשר שיוך רכיב לחדר. כך בעצם אפשר לשלוט בחדר שלם בפקודה אחת. אם למשל תרצו לכבות את כל הרכיבים בסלון, ושייכתם אליו את האורות, המזגן, הטלוויזיה והמגבר. תוכלו פשוט לבקש לכבות את ״הסלון״ וכל הרכיבים המשויכים יכבו.
חלוקה לחדרים באפליקציית Home
  • מי פנוי ברוטשילד: פי׳צר חמוד שקיים באמזון נראה Drop In. הוא מאפשר לבצע “דרופ” אין מהנייד לעוזרת. בכך בעצם להפוך את העוזרת לסוג של מגפון שאפשר לדבר דרכו מרחוק. זה מאד נחמד אם רוצים להגיד למישהו שבבית משהו או לצעוק על הכלבה שהיא נובחת יותר מדי (לא, זה לא עוזר). לא מתבצע כאן תרגום של הקול או של הטקסט, אלא ממש כמו בשיחת טלפון. היתרון הנוסף הוא שבזמן ה-Drop In אפשר לשמוע מהנייד את כל המתחרש ליד העוזרת.
    בגוגל השירות נקרא Broadcast. השירות טיפה שונה ומאפשר “להקליט” מקטעי קול ולשלוח אותם אל העוזרת להשמעה. גם נחמד, אך פחות שימושי לדעתי, בייחוד שצריך לעשות זאת באנגלית.
  • משחקים ואפליקציות: שתי העוזרות מציאות שלל משחקים כיפים וגם חינוכיים. כמו למשל “This Day in History” שיספר לכם על מה אירועים נבחרים בתאריך של היום. “Guess my age” שבו העוזרת תנסה לגלות את גילכם. ועוד בדיחות וסיפורים מרתקים שתוכלו לשמוע.. המבחר עצום וגדל באופן מסחרר.
  • שידור לטלויזיה: בזכות מכשיר הכרומקאסט (Chromecast) תוכלו להזרים מדיה ישירות לטלויזיה. למשל אם אתם רוצים לראות טריילר של סרט או אפילו סתם קליפ כלשהו. כל שעליכם לעשות הוא לבקש מהעוזרת לנגן את הסרטון בכרומקאסט והסרטון ינוגן באופן מיידי.
  • ששש אבא ישן: במצב לילה תוכלו להגדיר את עוצמת תאורת הלדים וווליום התשובות של העוזרת בין שעות מסויימות. אחרי פעם אחת שהתגובה של העוזרת מעירה מישהו בטעות, קל להבין שתכונה זו היא חובה בכל עוזרת. כרגע הפיצ׳ר קיים רק במכשירי גוגל הום, נקווה שאמזון תשלב את הפיצ׳ר במכשירי אקו גם כן.

לסיכום

יש עוד לא מעט דברים שהעוזרות יודעות לעשות והרשימה מתארכת כמעט בכל יום. לצערי בחלקן אין אפשרות להשתמש בארץ ולכן הן פחות רלוונטיות להשוואה. מטרת העוזרות הקוליות בראש ובראשונה היא לגרום לנו לקנות עוד, והרבה, אבל אפשרות זו ואפשרויות נוספות כמו ביצוע שיחות או הזמנת מקומות במסעדות וכו’ חסומות לנו הישראלים. ייתכן שאם הייתי גר בארה”ב או באחת ממדינות אירופה הנתמכות, ההשוואה הייתה מתמקדת בדברים שונים ואולי גם התוצאה הייתה בהתאם.

ההרגשה האישית שלי היא שהעוזרת מבית גוגל נותנת מענה טוב יותר לחיים בארצנו. הרוב המוחלט של הפעולות נתמכות היישר מהקופסא ומעבר להרגשה שזה נותן, זה פשוט נח שהדברים עובדים בלי הצורך בטריקים שונים. עם זאת, אפשר לשים לב שהפער בין העוזרות נסגר לאט לאט וההרגשה היא שבסוף זה פשוט עניין של טעם.

אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.