אם יצא לכם לראות תצוגות או אפילו פרסומות של חברות שמציעות פתרונות ל-״בית חכם״, תוכלו לשים לב שכמעט תמיד מופיע שם מסך, פאנל שליטה, שממנו אפשר לבצע פעולות שונות לשליטה בבית. לרוב הפתרונות הללו סגורים ודי יקרים, לשמחתנו, יש כיום פתרונות זולים ופתוחים, ככה אני עשיתי זאת.
למרות שהפוסט מציג את כל הרכיבים בהם השתמשתי, הוא אינו טכני ולא צולל להגדרות התוכנה. מטרתו היא להעביר את ה-״רעיון״ והביצוע, ההגדרות יכולות וכנראה שישתנו בין מימוש למימוש ופוסט אני גם אציג כלים בהם תוכלו להשתמש כדי להגיע לתוצאה דומה.
מה היה חשוב לי?
אין ספק שלכל אחד יהיו דרישות שונות. הדרישות שלי היו:
- אסתטיקה – הפאנל ממוקדם במקום מרכזי ועל כן היה חשוב לי שגם יראה טוב וישתלב במראה של הבית.
- פונקציונאלי – שליטה בכמה שיותר מוצרים ואפשרויות, אם אני יכול לשלוט רק בתאורה, לא בטוח שזה שווה את המאמץ.
- פרקטי – מינימום מאמץ וחיפוש, אם אני צריך לחפש כפתור מסויים או ללחוץ על 3 כפתורים בשביל לבצע פעולה, זה יותר מדי וכנראה שבעתיד פשוט לא אשתמש בזה.
- פשוט להפעלה – קצת דומה לפרקטי אך שונה, השליטה אמורה להיות מספיק פשוטה כך שלא רק שלחיצה אחת תספיק, אלא שברור למי שלוחץ (למשל אשתי) מה הלחיצה תעשה ועל מה היא אמורה ללחוץ.
- בלי קדיחות. אני גר בדירה שכורה, על כן אני מעדיף לבצע כמה שפחות שינויים קבועיים כמו חורים או העברות שונות. הפתרון שחיפשתי צריך היה להיות משהו שאוכל להסירו מבלי להשאיר עקבות.
- זול. לא חסרים בשוק פתרונות מוכנים, הבעיה שהם יקרים. לא חיפשתי להוציא פה אלפי שקלים, ואם אפשר להשתמש במוצרים שקיימים כבר בבית, מה טוב.
חומרה
כיוון שרציתי משהו זול, כיוונתי לטאבלט גנרי ולא פאנל שליטה ייעודי לבית חכם. זה כבר מוריד את העלויות בעשרות אחוזים. איזה טאבלט? אצלי למשל אין אפשרות לחבר את הטאבלט למקור חשמל קבוע, על כן חיפשתי משהו שיש לו סוללה חזקה שאוכל להטעין באמצעות סוללה ניידת לעיתים כמה שיותר רחוקות. בנוסף העדפתי מסך יחסית גדול, למשל 9׳.
בבית יש לי 2 טאבלטים, Amazon fire HD 10 ו-iPad2. החלטתי ״להקריב״ אחד מהם למשימה. שניהם בגודל מסך דומה, האחד מריץ אנדרואיד והשני iOS, בגלל שאנחנו מציגים ״עמוד אינטרנט״ (פרטים בהמשך), זה פחות שינה לי. היתרונות של ה-iPad היו בעיקר הסוללה, אני לא יודע מה אפל עשו לו ולא עשו לאלו שהגיעו אחריו, אבל הסוללה שלו פשוט לא נגמרת, בנוסף, הוא כבר די ישן ולא בטוח כמה שימושים אחרים אוכל למצוא לו.
כעת חיפשתי פתרון תלייה שלא דורש חורים, אומר לכם מעכשיו, זה לא פשוט, בשביל להחזיק טאבלט צמוד לקיר נדרש לא מעט ״כח״ ולרוב המוחלט זה דורש קדיחה וברגים. חיפשתי מתלים גנרים כך שיתאימו לכל טאבלט שלא יהיה. לבסוף, אפשר להגיד שכל הכוכבים הסתדרו בשורה ומצאתי את המתלה המושלם עבורי, Belkin fridge mount.
מה כל כך מיוחד בו? למעשה הוא די ישן ובקושי נמכר, אבל הוא משתמש בפתרון של 3M Command שמאפשר הדבקה ללא השארת סימנים תוך התחייבות למשקל נשיאה (ממליץ לשימושים רבים נוספים). בנוסף, הוא מיועד לטאבלט שכבר יש לי בבית – iPad2.
כל זה כמובן התאים לי. אפשר כמובן להשתמש בכל טאבלט שרוצים, יש לא מעט טאבלטים סינים גנריים שיעמדו במשימה בעלות של 200-300 ש״ח. גם ה-Fire לא יקר במיוחד ואפשר גם להשתמש בטאבלט ישן (בדומה לשלי), אפילו יד 2 מ-ebay או בארץ. אם אין לכם בעיה לקדוח ולעשות שינויים, תוכלו למצוא מעמדים מרשימים הרבה יותר.
את הטאבלט מיקמתי בכניסה לבית, ממש בצמוד לדלת הכניסה. זה די תלוי בשימושים ובמבנה הדירה שלכם, אצלי הכניסה נמצאת ממש בין הסלון למטבח וגם כמובן כך מתאפשרת שליטה בכניסה וביציאה מהבית בצורה נוחה. בונוס קטן נוסף הוא שבחלקו האחורי של ה-iPad ישנו מגנט חזק, כך בעצם המעמד מחזיק את הטאבלט וקל מאד לשלוף ולהחזיר את הטאבלט אם רוצים.
תוכנה
אז כמו תמיד, הכל נבנה מעל הפלטפורמה הנהדרת – HomeAssistant. מעליה הרצתי תוסף בשם Tileboard. (יש תוסף פשוט הרבה יותר בשם Home-Panel אך בגלל שהטאבלט ישן, הוא לא תומך בגרסאת ה-JavaScript שמריץ הטאבלט). התוסף בעצם מייצר לנו גישה לעמוד שניתן לגלוש אליו בדפדפן.
בטאבלט עצמו הפעלתי את מצב Guided mode – המוכר גם בשם Kiosk mode שמסעדות שונות משתמשות בו לתפריטים אלקטרוניים. כך גם לחיצה על כפתור הבית לא תצא מהעמוד ולמעשה הטאבלט ישאר תמיד על העמוד שקבעתי.
אחרי כמה הגדרות ומשחקים, הצלחתי להגיע לתוצאה שאני מרוצה ממנה. הקו המנחה שלי היה – כפתור שיביא אותי למצב שאני רוצה, עם או בלי קשר למצב הנוכחי.
כל מה שרשמתי פה בהחלט לא טריוויאלי ודורש הבנה ועבודה. כמו תמיד אני ממליץ לכם לפנות לקהילות הנפלאות – בית חכם DIY ו-עוזרות קוליות, שם ישמחו (ואשמח) לעזור לכם בפרטים הטכניים של ההקמה.
עקרון נוסף הוא מינימליזם, כמה שפחות כפתורים ומידע, אם המסך יהיה עמוס, יקח לי זמן למצוא את מה שאני מחפש, ולמרות שזה בסה״כ שניות בודדות, זה הורס את הרעיון והופך את הטאבלט לפחות פרקטי.
כפי שניתן לראות, בצד שמאל מיקמתי סצנות – 4 כפתורים שכל אחד מהם יעביר את המוצרים בבית למצב אחר, למשל ה-Leaving יכבה את המזגן, הטלויזיה, המגבר והאורות, אלא אם יש בחוץ חושך ותאורת הכניסה תשאר דולקת (בשביל החיות בבית). באופן דומה מתפקדים הכפתורים האחרים, בגלל שהם מפעילים פעולה ב-HomeAssistant, קל מאד להגדירם כך שיבדקו מה המצב בחיישנים ומוצרים שונים ויפעלו בהתאם.
באמצע אפשר לראות שליטה פרטנית יותר, מזגן, טלויזיה (דרך המגבר למעשה), דוד (סוויצ׳ר) והאורות. לחיצה ארוכה על חלקם, תציג אפשרויות שליטה נוספות כמו עוצמת תאורה, צבע, ווליום וכד׳. בצד ימין יש סצנה נוספת ושליטה בתאורת המטבח. הסצנה אגב, מפעילה מוזיקה ומגבירה את התאורה במטבח ל-100%. בצד שמאל אפשר לראות שאפשר ליצוא גם ״עמודים״ נוספים, למשל שליטה על חדר אחר אחר או עמוד הצגת מדדים ונתונים במערכות הבית.
כל הדברים שניתנים לשליטה או קריאה באמצעות HomeAssistant, ניתנים גם כאן, זה אומר שתוכלו לשלוט בכמעט כל מוצר שיש לכם בבית. דוד, אורות, תריסים, טלויזיה, אבטחה, חיישנים ועוד. הודות לתוסף, תוכלו להתאים את התצוגה בטאבלט למצד ייחודי שמתאים לכם.
יש לכם שאלות נוספות? דברים שפספסתי? כתבו בתגובות ואשמח לענות ולשתף.
אהבתם את הפוסט? עקבו אחר עמוד הפייסבוק של הבלוג.